Actualitat  

Jornada estratègica de debat

21-11-2022

El passat dissabte 19 de novembre de 2022 es va celebrar la Jornada de debat estratègica impulsada per l'Executiva Nacional de Solidaritat, que va considerar oportú com a mètode de treball pel proper V Congrés Nacional, realitzar aquest debat on es va convidar a representants de diferents entitats i partits polítics i es va poder generar un debat estratègic posterior entre els adherits assistents per tal de començar a plantejar les bases del que serà la ponència política congressual a tractar al V Congrés.

L'acte el va iniciar en Roger San Millán, Portaveu i Secretari general i de territori de SI, expressant la voluntat de voler escoltar les aportacions dels adherits de SI i analitzar quina ha de ser l'aportació del partit per a l'assoliment de la independència parant atenció també a organitzacions diverses presents a l'esdeveniment

Tot seguit l'Arnau Padró, Secretari Nacional de l'Assemblea Nacional Catalana durant el mandat 2020-2022 i Coordinador d'Estratègia i Discurs durant el segon any del mandat va fer una introducció sobre els orígens d'aquesta entitat.

A continuació, l'Esther Güell, membre del Secretariat Nacional de l'ANC, va fer una anàlisi de la situació política i estratègia independentista de l’Assemblea Nacional Catalana. Va exposar que cal marcar l'estratègia política i mantenir activada a la gent arreu.¡ ja que sinó el Govern titllarà l'independentisme d'irrellevant. També va destacar que els partits polítics parlamentaris no acompanyen en el camí cap a la independència i que l'ANC és un grup de pressió que procura exercir-la diàriament.

Tot seguit l'Uriel Bertran, membre del Secretariat Nacional de l'ANC, va explicar que ja no esperen que la classe política faci la independència. L'ANC es postula en un sentit de lideratge unilateral que es va evidenciar en el manifest de la passada DIada Nacional que va mostrar força i lideratge per a encapçalar-ho. Va explicar que, de fet, el boicot a la manifestació d'Esquerra va ajudar a mobilitzar la gent. Va dir que l'Assemblea ha recuperat el pols i capacitat d'incidència i que l'estratègia és confrontar-se a l'autonomisme i no permetre que l'independentisme hi torni i s'hi acomodi. Va explicar que hi ha un debat obert sobre fer una llista cívica per a les properes eleccions al Parlament.

Després es va connectar telemàticament amb el MHC Toni Comín, Vicepresident del Consell de la República, que ens va presentar el marc en el que ens estem movent enquadrat en el document 'Preparem-nos'. Va demanar mantenir el mandat de l'1-O i va expressar que la legitimitat ja està guanyada i que tenim el dret a assolir la independència i que qui ho discuteix té un problema amb la democràcia. Només el poble ho pot revocar el mandat sorgit de les urnes i això no ha succeït. Va comentar que molts opinadors suposadament 'independentistes' ho posen en dubte quan eren partidaris del referèndum i la DUI. 

En aquests 5 anys, va prosseguir, s'ha confirmat l'evidència ja que una part de l'independentisme encara vol el pacte i utilitzar els vots al Congreso, la negociació i la taula de diàleg amb el Gobierno de la Moncloa. Va relatar que això no porta a la independència i s'ha demostrat. L'independentisme constitucional que existeix, per exemple al Regne Unit o Canadà, no existeix a l'Estat. Va explicar que el Govern està renunciant a la independència a canvi de clemència i que aquesta és la via de la negociació sense confrontació i que s'ha demostrat infinitat de vegades que això no dóna cap fruit ja que la renúncia no ens duu enlloc.

Finalment va explicar que el Consell de la República no manté vigent el mandat de l'1-O ja que aquest es revalida sol. El que fan és sostenir i mantenir activa la via de la confrontació ja que aquesta és la que ens apuntala en aquesta disputa i és pel que es lluita des de l'exili. Mantenen que hi ha expectativa de victòria i que es pot aplicar el mètode de l'1-O a l'engròs.

Tot seguit va intervenir en Toni Castellà de Demòcrates de Catalunya i membre del Consell de la República que va explicar que l'Estat l'1-O es va veure desbordat i que un any abans no hi havia unitat ni a 'Junts pel Sí' i que realment n'hi ha ver arran dels fets del 20 de setembre. Va explicar que el Consell de la República va néixer per mantenir la posició de l'1-O, però no se n'ha sortit amb la unitat. Va dir que des del Consell de la República es pressiona i es manté una estratègia pròpia i que cal créixer en termes de marcar lideratge ja que potser així, qui en discrepi, reflexionarà. Va relatar que 5 anys de negociació no han donat resultats  i que el procés negociador no és una via en si mateix, és un instrument. Per acabara va dir que la realitat mostra que no s'avança parlant amb l'Estat i que Esquerra fa creure que ampliant base es guanyarà per si sol quan ja estem legitimats democràticament i el Parlament va declarar la independència.

En Roger San Millán des de Solidaritat va dir que ser un Govern 'independentista' no implica fer-la com està demostrant Esquerra. Va expressar que els vots han de servir per aplicar els programes i que hi ha una alternativa que és construir des de l'oposició estructures amb credibilitat. Es va lamentar que es va donar el poder a qui no volia la independència i ho estem pagant i que ara hem d'acceptar la realitat i organitzar l'oposició buscant punts de trobada. Va remarcar que cal fer desobediència personal sempre que hi hagi un Govern disposat ja que sinó és absurd i que ara no hi ha majoria per aplicar el mandat de l'1-O. No podem regalar el poder polític a qui vol aplicar el projecte del PSOE.

Finalment i abans del debat intern entre els adherits de Solidaritat, van intervenir i fer una taula rodona membres de Reagrupament, Junts per Catalunya, Moviment d'Esquerres, Demòcrates de Catalunya i Solidaritat que ens van explicar el que estan aportant per a assolir la independència. Totes aquestes organitzacions segueixen defensant el mandat de l'1-O.

Publicacions relacionades: Roger San Millán debat a República TV i 8TV Debat sobre la Seguretat Nacional Posicionament de l'Executiva Nacional sobre el debat DUI/RUI Comunicat sobre el debat dels pressupostos