Actualitat  

Comunicat sobre l'acord JUNTS-PSOE

13-11-2023

L'Executiva Nacional de Solidaritat Catalana per la Independència considera l'acord de Junts amb amb el PSOE (i també el d'ERC anterior) com una rendició en tota regla. El dia històric que es buscava ha esdevingut un dia nefast. És un punt i final d'una determinada manera d'entendre el procés cap a la independència, que ha acabat parasitat per uns partits que no hi han cregut en cap moment. De la lectura de l'acord, i també del context que l'envolta, se'n dedueix sense cap mena de dubte la renúncia a la unilateralitat, la submissió a una negociació eterna i infructuosa amb els partits espanyols i l'anihilació del Primer d'Octubre com a símbol de l'Autodeterminació exercida i guanyada. 

Malgrat no haver suposat una gran sorpresa per a nosaltres, és segur que la certificació d'aquest pacte sigui un cop dur difícil d'assumir, sobretot per la majoria d'aquells que havien donat suport tant a Junts com a ERC per assolir la independència. Una part dels seguidors d'aquest partits els seguiran recolzant, empesos per un partidisme cec i també per una impuls mediàtic dissenyat a que ens empassem aquesta rendició: des d'Espanya, en una manipulació inversa de manual, fent veure que és una cessió intolerable a l'independentisme. Des de Catalunya, apel·lant a una convivència que es basa en la submissió de la catalanitat o bé, a unes suposades jugades mestres, que de fet ho són, si ens referim a mantenir partits autonomistes en el poder. 

Però hi haurà una altra part d'aquest seguidors de Junts i ERC que se sentiran decebuts i traïts per aquest acord. A aquesta part, força rellevant, ens hi volem dirigir. Si us plau, no tireu la tovallola. No desistiu en la vostra lluita per la independència. No tindria sentit oposar a la rendició dels líders, una rendició personal basada, en aquest, cas no en la por a multes, a presó, o a la pèrdua de poder, sinó en l'esgotament o la frustració. Sentiments plenament legítims, però que ens poden conduir a la inacció i per tant a la victòria d'Espanya. O a decisions equivocades, com poden ser donar suport a formacions amb un espectre ideològic extrem que més enllà de consideracions morals, són un error estratègic de primer ordre per a l'independentisme. 

Segueix havent-hi una manera de treballar en la trinxera per l'independentisme. L'ANC ha anunciat que vol impulsar una llista cívica independentista, unilateral, transversal que disposarà de la potència necessària per a ser un revulsiu en el Parlament de Catalunya. A Solidaritat, ja vam prendre la decisió de donar-hi un suport incondicional quan es creï, per convicció primer i ara, a més a més, per l'extrema necessitat de supervivència del nostre Dret a l'Autodeterminació i del valor del Primer d'Octubre. 

Mentre aquesta llista no es faci realitat, volem recordar als independentistes que com sempre, podeu seguir comptant amb nosaltres. Que malgrat totes les dificultats, seguim lluitant per la independència. Que tenim l'entusiasme, la força i, en aquesta moments, també la ràbia per seguir empenyent. Que no defallirem. Fins al final. Fins a la Victòria. 

Executiva Nacional, Solidaritat Catalana per la Independència

Publicacions relacionades: Comunicat sobre la dissolució de l'Assemblea de Representants Comunicat de SI sobre les eleccions espanyoles Comunicat en motiu de la Diada Nacional 2022 Comunicat sobre els primers sis mesos de l'Acord de Govern entre ERC i Junts Comunicat sobre l'acord de govern entre Esquerra i Junts per Catalunya Comunicat envers el COVID-19 i les decisions preses pel Gobierno Comunicat sobre l'acord ERC-PSOE Comunicat sobre la sentència contra els ostatges polítics Comunicat envers les eleccions espanyoles del 28A Posicionament sobre la nova presidència del Govern