Actualitat  

Comunicat en motiu de la Diada Nacional 2022

11-09-2022

En motiu de la Diada Nacional de Catalunya, l’Executiva Nacional de Solidaritat per la Independència, reunida en sessió ordinària el passat 1 de setembre,

1. Constatem que el Govern de coalició entre Esquerra i Junts, no només ha renunciat al mandat de l’1 d’octubre. Els membres de la Generalitat de l’anomenada “Mesa de diàleg”, han assumit els principis del 155. En concret, han renunciat a la unilateralitat i a l’exercici del dret a l’autodeterminació des del moment que acaten el contingut de l’acord, segons el qual

"...La millora de les institucions i dels seus procediments comporta el compromís de les parts de conduir l’activitat política i institucional d’acord amb les institucions i els procediments democràtics , incloent-ne també l’eventual millora sobre la base dels procediments de reforma establerts amb l’objectiu de facilitar la superació de la judicialització i la resolució del conflicte polític." 1

2. Constatem que, malgrat l’evident deslleialtat entre els socis del Govern de la Generalitat i la manca d’una estratègia compartida, Junts per Catalunya segueix ocupant les conselleries i assumeix el dia a dia de la gestió autonòmica deixant sense cobertura política la defensa de la immunitat de la Mesa del Parlament, i més concretament, la figura de la Presidència del Parlament.

Confirmem, doncs, els nostres pitjors pronòstics quan vam defensar la necessitat que Junts per Catalunya no entrés al Govern de la Generalitat. Malauradament, ni Esquerra, ni Junts ni la CUP aporten il·lusió i un projecte engrescador per fer possible la Independència de Catalunya.

Cal superar la idea d’intentar influir en els partits del sistema. No són reformables.

Cal reconstituir una alternativa independentista que no flirtegi amb l’autonomisme.

Per tot això, i de cara a la Diada 2022, l’executiva nacional de Solidaritat fa públiques les següents propostes:

1. Fer una Crida a la participació a tots els actes en motiu de la Diada Nacional de Catalunya i, en especial, a la manifestació convocada per l’ANC .

2. De cara a les eleccions municipals, suport a les candidatures municipals que impliquin una alternativa independentista als partits del sistema. Amb aquest objectiu, Solidaritat Catalana seguirà la ronda de contactes amb les organitzacions independentistes que no han renunciat a l’exercici del Dret a l’autodeterminació ni a la dignitat nacional, amb l’objectiu de reforçar aquestes candidatures.

3. De cara a les eleccions autonòmiques, considerem que l’aposta per una llista cívica de país, al marge dels partits del sistema, ha de ser l’opció prioritària per reconstituir l’espai independentista que no es rendeix ni renuncia a fer la Independència.

Per ratificar aquesta estratègia política, l’Executiva Nacional de Solidaritat convoca un Congrés pel dia 29 d’octubre de 2022.

Executiva Nacional de Solidaritat per la Independència

Podeu descarregar-vos el comunicat fent clic aquí.

1 "ACORD PER SUPERAR LA JUDICIALITZACIÓ I REFORÇAR LES GARANTIES"
Madrid, 27 de juliol de 2022
Podeu descarregar-vos aquest acord fent clic aquí.

Publicacions relacionades: Comunicat sobre l'acord JUNTS-PSOE Comunicat sobre la dissolució de l'Assemblea de Representants Comunicat de SI sobre les eleccions espanyoles Diada Nacional 2022 Comunicat sobre els primers sis mesos de l'Acord de Govern entre ERC i Junts Diada Nacional 2021 Manifest conjunt en ocasió de la Diada Nacional de 2021 Comunicat sobre l'acord de govern entre Esquerra i Junts per Catalunya Comunicat envers el COVID-19 i les decisions preses pel Gobierno Comunicat sobre l'acord ERC-PSOE