Actualitat  

Moció contra la presència de l'exèrcit espanyol al Saló de l'Ensenyament

15-02-2019

Tot i la moció aprovada al Parlament de Catalunya i l’acord del Plenari municipal de Barcelona el 2016, la campanya Desmilitaritzem ha de tornar a denunciar la presència de l’exèrcit al Saló de l’Ensenyament.

De nou, quan obri les seves portes el pròxim 14 de març, s’hi podrà trobar un estan de les forces armades espanyoles, que enguany serà de dimensions més reduïdes que l’any anterior, però majors que fa dos anys. Les més de cent entitats que formen part de la campanya han demanat que cap representant polític assisteixi a la inauguració.

En un context de creixent militarització, en què l’Estat espanyol continua ocupant llocs capdavanters com a exportador d’armament, la Fira de Barcelona fa cas omís de les voluntats i declaracions tant institucionals com socials.

Tot i que la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona ocupen dues terceres parts del poder accionarial de l’empresa -l’altre terç està en mans de la Cambra de Comerç-, els estatuts reserven a la Cambra la potestat de proposar els membres del Consell d’Administració, que s’ocupa de “programar les activitats”. 

Segons el Ministeri, l’acord amb l’Associació de Centres Autònoms d’Ensenyança Privada (Acade) pretén millorar el coneixement de defensa com a instrument al servei de la pau, en el marc que han anomenat Pla de Cultura de Defensa. El projecte inclou que el professorat rebi cursos per part de Defensa i que l’alumnat visiti instal·lacions de les forces armades.

Des de Solidaritat Catalana per la Independència expressem l’absolut rebuig a l’entrada de la cultura de les armes, l’autoritarisme i la competitivitat a l’escola, la qual  ha de ser un espai “per aprendre a viure junts i aprendre junts a viure”. 

A escala internacional, el Govern suec ha anunciat que restablirà el servei militar obligatori, set anys després d’abolir-lo. Per la seva banda, Macron ha confirmat el retorn de la mili a l’Estat francès tal com figura en el seu programa electoral i Alemanya ho estudia.

A l’Estat espanyol, algun partit polític dretà ja postula aquesta possibilitat, i l’exèrcit ha entrat dins els espais educatius: el Saló, però fins fa ben poc també el Festival de la Infància i encara, al Saló d’Esport i Turisme de Muntanya o la Fira Professional a Lleida, l’ExpoJove de Girona i València o l’Espai de l’Estudiant de Valls.

És per tot això que Solidaritat Catalana per la Independència proposem els següents:

ACORDS

PRIMER: Evitar la presència de l’exèrcit uniformat en qualsevol centre educatiu i de formació i evitar també que sigui present a espais educatius i promocionals com el Saló de l’Ensenyament o el Saló de la Infància, a Barcelona; el Saló d’Esport i Turisme de Muntanya o la Fira de Formació Professional, a Lleida; l’ExpoJove, de Girona, o l’Espai de l’Estudiant, de Valls

SEGON: Fer arribar aquests acords al Govern de la Generalitat, al Conseller d’Educació i als Grups Parlamentaris del Parlament de Catalunya,

La Ràpita, 12 de febrer de 2019

Àlex Cervera Forcadell
Regidor portaveu de SI a La Ràpita

Publicacions relacionades: Comunicat de SI sobre les eleccions espanyoles Comunicat sobre la sentència contra els ostatges polítics Comunicat envers les eleccions espanyoles del 28A Moció per demanar millores als serveis ferroviaris al pas per les Terres de l'Ebre i Maestrat Dia Mundial contra el Càncer Davant l'atac judicial espanyol Solidaritat no participarà en les eleccions espanyoles Moció sobre la pobresa energètica a l'Espluga de Francolí Sobre la moció de memòria històrica a Sant Antoni de Vilamajor SI a les eleccions espanyoles del 26J?