Actualitat  

Comunicat sobre l'1 d'octubre

13-10-2017

El resultat del Referèndum d’Autodeterminació de l’1 d’Octubre obliga a l’aplicació de la Llei de Transitorietat i per tant a la Proclamació d’Independència i l’establiment d’un estat català. Malgrat les múltiples maneres de fer una Declaració d’Independència clara i unívoca, s’ha optat deliberadament per una fórmula ambigua i/o implícita. L’assumpció del mandat, com ha expressat el MHP Puigdemont, ja ha donat lloc a diverses interpretacions, tantes com interessos polítics hi ha en joc. La decisió de suspendre-la immediatament no ha estat votada pel Parlament i ha estat justificada en base a una mediació internacional d’abast desconegut i a una apel·lació al diàleg amb un estat que només coneix la repressió. La Declaració en paper signada fora de la seu parlamentària i no publicada al Diari Oficial de la Generalitat es presta a la discussió permanent de la seva validesa jurídica.

És per tot això que des de Solidaritat Catalana per la Independència hem demanat una reunió formal al MHP Puigdemont per expressar-li que:

• Cal un termini clar per iniciar els efectes de la Declaració d’Independència si Espanya no accepta negociar. Un termini raonable seria com a màxim un mes.

• Els termes de la negociació no poden anar contra el mandat de l’1 d’octubre.

• En cas que Espanya torni a actuar contra el Govern, el Parlament o la sobirania de Catalunya, cal revocar la suspensió de la independència i exercir-la efectivament.

Tant el MHP Puigdemont, com membres del seu Govern, la Mesa del Parlament, la seva Presidenta, els diputats independentistes i funcionaris de la Generalitat han assumit riscos polítics, penals i econòmics que els atorguen un marge de confiança en les seves decisions. Una confiança però que no pot servir per dilatar sine die una Proclamació formal d’Independència i la seva aplicació, ni tampoc per rebaixar o frustrar el dret inalienable a l’autodeterminació de la nació catalana. Tant de bo no ens haguem de lamentar d’una nova oportunitat perduda per a ser independents mentre l’estat espanyol executa la seva repressió.

Executiva Nacional Solidaritat Catalana per la Independència

Publicacions relacionades: Comunicat sobre l'acord JUNTS-PSOE Comunicat sobre la dissolució de l'Assemblea de Representants Comunicat de SI sobre les eleccions espanyoles Comunicat en motiu de la Diada Nacional 2022 Comunicat sobre els primers sis mesos de l'Acord de Govern entre ERC i Junts Comunicat sobre l'acord de govern entre Esquerra i Junts per Catalunya SI present a l'acte de commemoració del tercer aniversari de l'1-O Comunicat envers el COVID-19 i les decisions preses pel Gobierno Comunicat sobre l'acord ERC-PSOE Comunicat sobre la sentència contra els ostatges polítics