Actualitat  

Entrevista a Francesc Sulé, regidor de l'Ametlla del Vallès

13-04-2016

“Sóc dels que pensen que els ajuntaments són essencials per aconseguir el nou Estat”

Entrevista publicada al Diari de l’Ametlla del mes d’abril, per Joan Cucurella

Què el va empènyer a tornar a ser cap de llista de SI-BM?
Per una banda el procés cap a la República catalana. Sóc dels que pensen que els ajuntaments són essencials per aconseguir el nou Estat.Per una altra, la bona acollida rebuda des de la ciutadania per la feina feta en la legislatura passada. Això m’esperonava i pensava en obtenir uns bons resultats electorals i participar en la gestió municipal, el que també em feia molta il·lusió.

SI-BM va obtenir 379 vots (11%) respecte els 303 (10,5%) de l’any 2011. Com valora els resultats?
De dolents i decebedors, teníem altres expectatives. Malgrat tot, altra cop la Llei d’Hondt ens ha penalitzat molt i no ens ha permès obtenir el segon regidor, com a les eleccions del 2011. Amb cinquanta vots més l’haguéssim obtingut i, òbviament, l’escenari polític hagués sigut molt diferent per nosaltres. Vàrem augmentar en vots i percentatge, però esperàvem molt més. L’impacte d’haver perdut els diputats al Parlament de Catalunya el 2012 podria haver estat decisiu.

L’alcalde afirma que li va proposar formar govern amb CiU, i que vostè va refusar l’oferiment. Per què?
Sí, així va ser, tot just l’endemà de les eleccions, i segons ell érem la primera opció. La mateixa nit electoral la nostra llista es va reunir decidint que el millor era man- tenir-nos en l’oposició respectant la llista més votada. Així li ho vaig explicar l’endemà a l’alcalde. Ells podrien governar sols en minoria perquè nosaltres no participaríem en cap altra possible alternativa, aritmèticament els hi garantíem. El plantejament era acordar les decisions polítiques en Ple, amb la nostra total predisposició, òbviament pel bé del poble. També li vaig plantejar un acord de les forces independentistes, però això ja no depenia només de nosaltres.

Finalment es va formalitzar un govern entre CiU i el PSC. Un tema de cadires. Ja vaig dir en el Ple que a nivell del procés CiU i PSC estan a les antípodes, i a nivell polític també. Com sempre, a l’Ametlla del Vallès malauradament mana el sou. Tenen la pell molt gruixuda i el nivell de cinisme és increïble. En totes les propostes sobiranistes el PSC ha anat votant en contra, ni tan sols s’ha abstingut. Amb aquest pacte s’afebleix el procés. A nivell políPc deia recordo quan en la legislatura passada l’actual regidor del PSC argumentava el seu vot en contra per les factures al calaix. Doncs bé, hem tornat a aquesta pràctica tan lamentable i ara l’argument ha sigut el silenci, és el pacte de cadires.

El perfil de l’oposició ha canviat substancialment respecte l’anterior legislatura. S’hi sent còmode?
Còmode mi sento ara i abans. El paper de SI-BM és empènyer cap a la independència i ho tenim clar. Ara som més independentistes al Consistori, però vist el que portem de legislatura ens toca igualment incidir en la política municipal per fer que l’Ametlla del Vallès sumi per la independència. No detectem que hagi canviat substancialment respecte de l’anterior legislatura. Però no defallirem.

Quin paper ha de jugar l’oposició?
A nivell municipal és molt important la fiscalització del govern i només tenim aquesta possibilitat, imposada per l’equip de govern. Mai, ni abans ni ara, han volgut fer-nos particips de res.
Un clar exemple d’això són els pressupostos municipals. Probablement són l’acció política ordinària més important de l’any, i sempre han descartat la nostra participació fins el punt de menysprear-nos i entregant-nos la documentació amb tan sols una setmana per avaluar-los i discutir-los en Ple. Vull reiterar que l’oportunitat de col·laborar des de l’oposició se la va carregar CiU cercant les cadires i fent un pacte antinatural.

Com valora la tasca de l’equip de govern?
En la mateixa línia de la legislatura passada. Al meu entendre no tenen capacitat de gestionar l’Ajuntament. Probablement molta voluntat, però amb això no n’hi ha prou. Administrar un pressupost de 10 milions d’euros és important, has de ser previsor i entès, i no ho són. Només cal veure les objeccions contínues dels tècnics municipals a la seva acció de govern, són moltes i preocupants.

Quins creu que són els principals problemes que pa- teix l’Ametlla del Vallès actualment i que s’haurien d’abordar urgentment?
L’Ametlla del Vallès des de fa temps té l’etiqueta de poble dormitori. Una mica és així, i els diferents equips de govern no han sabut o no els ha interessat cohesionar més el poble. Si amb la piscina municipal es cercava part d’això ha fracassat estrepitosament, només és una càrrega econòmica que minora els recursos municipals.
S’ha perdut una ocasió immillorable amb la urbanització de la carretera. Una operació d’aquest calibre, si hagués estat orientada a fer poble entenent-la com una extensió del Passeig, mantenint els plataners centenaris, segur que hagués produït un impacte molt positiu en el teixit urbà, i no com ara.

Quines solucions al problema? Entre altres, dues línies de transport públic, una pel nord i una altra pel sud de l’Ametlla faria més poble. La ciutadania, quan li ofereixes serveis, canvia els seus hàbits.
Una altra d’important: Compten amb un planejament de l’any 1987 que malgrat les seves modificacions és obsolet. És urgent un nou planejament urbà que resolgui problemes de mobilitat, que posi les noves traces urbanes, que aclareixi la compatibilitat urbanística de les activitats, que densifiqui habitatges on sigui factible.
També caldria fer una aposta seriosa i decidida cap a la sostenibilitat energètica municipal, molt escassa a hores d’ara. L’Ametlla és el municipi que té l’aigua més cara de tot Catalunya i això no deixa de ser un problema per la ciutadania. Cal revisar la darrera modificació del contracte de concessió a SOREA.

Vostè era el representant de l’Ajuntament a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), però va rebutjar seguir-ho essent. Per què?
Un pacte de govern que grinyola a nivell independentista no permet acceptar un càrrec que per mi té molta importància. Malauradament, la poca convicció d’aquest equip de govern amb l’AMI està allunyant l’Ametlla de ser capdavantera en el convenciment amb el procés. Quan era el representant sempre estava alerta de les propostes que sorgien, per a presentar-les a Ple de forma immediata. Això ara no és així, desgraciadament la regidora responsable no se’n preocupa. A la primera assemblea després d’eleccions ni hi va assistir.

A la darrera entrevista que li vam fer, preguntat sobre si es pot assolir la independència de Catalunya des de l’Ametlla, vostè va remetre a una frase de Miquel Calçada que diu: “Ara ens hem de començar a preparar per a dia després”. Encara és vigent?
Tenim un full de ruta de la majoria de diputats del Parlament de Catalunya que ens emplaça en 16-18 mesos ha proclamar la República Catalana. Sí, ara ho tenim a tocar. Cal que ens preparem pel dia després.

Francesc Sulé i Carreras (Barcelona, 1965) és veí de l’Ametlla del Vallès des de fa 27 anys. Casat i pare de quatre fills, és enginyer en Organització Industrial, Arquitecte Tècnic i regidor de l’oposició de l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès des de l’any 2011, per Solidaritat Catalana per la Independència – Bloc Municipal (SI-BM).

Publicacions relacionades: Entrevista a Josep Gonzàlez i Gil, exalcalde de Rasquera de Solidaritat Als del Vallès, no se'ls escapa res Entrevista a l'Uriel Bertran a «El Temps» Jacint Casadevall, regidor pel Referèndum Acord pel Referèndum a Sant Cugat del Vallès A l'Ametlla del Vallès, vigilants Cerdanyola del Vallès: amb raons de pes Nova coordinadora al Vallès Oriental Nova coordinadora al Vallès Occidental Àlex Cervera, regidor d'Ensenyament, parla sobre el menjador de l'escola Carles III