Actualitat  

Casa Nostra Casa Vostra

30-01-2017

COMUNICAT EN SUPORT A LA CAMPANYA “CASA NOSTRA CASA VOSTRA”

“Catalunya ha estat sempre terra d’inclusió, però no podem oblidar que en molts moments també hem estat rebuts en altres terres […].

Més de 290 milions de persones han hagut de desplaçar-se forçosament de casa seva per conflictes armats, vulneracions dels drets humans, canvi climàtic i pobresa. Des de l’any 2000, i per culpa de les polítiques europees de blindatge de les seves fronteres, més de 32.000 persones han perdut la vida intentant creuar el Mar Mediterrani, que s’ha convertit en un immens cementeri. L’any 2016 ha estat un dels més mortífers “

Amb aquestes paraules i reflexions arrenca el Manifest que ha promogut la campanya Casa Nostra Casa Vostra i el qual Solidaritat Catalana per la Independència ha signat. Com aquesta plataforma indica a la web, Casa Nostra Casa Vostra ja no és ningú i és tothom alhora. És un grup de persones independents i un conjunt d’entitats d’un país que volen donar respota a la profunda crisi humanitària que ha ocasionat la migració forçada de les víctimes per conflictes armats (en especial la guerra de Síria), persecucions o violacions massives dels drets humans i per l’acció de xarxes delictives de tràfic il·legal i tracta de persones. Profunda crisi humanitària en la qual aquestes persones migrades no tenen cobertes ni les necessitats vitals més bàsiques, menjar, refugi, habitatge, seguretat…i un llarg reguitzell d’etcèteres que ens han mostrat les imatges televisives d’aquests darrers dies als camps de refugiats o durant la seva agònica travessa cap a enlloc.

Segons les darreres dades d’ACNUR (Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats), prop de 350.000 persones s’han jugat la vida per arribar a Europa. Tot i que les bases del procediment d’asil les marquen diverses directives europees, són les lleis estatals les que regulen les especificitats. L’estat Espanyol no ha complert, ni de bon tros, les promeses de rebre 10.772 persones refugiades en un termini de dos anys (2015-2017).

Segons el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, Oriol Amorós, es podrien acollir fins a 1.800 refugiades en el pròxims mesos i 4.500 en dos anys al territori. Però el cert és que el nostre govern tampoc ha iniciat accions concretes per acollir ni per donar resposta a aquesta crisi humanitària.Tanmateix, la societat civil sí ha respost i s’ha organitzat.

Des de Solidaritat Catalana per la Independència ens sumem a la campanya Casa Nostra, Casa Vostra i ens comprometem a treballar en totes les accions que promogui per tal de crear consciència i incidir en les institucions per tal de donar resposta a la pitjor crisi de refugiats al darrer quart de segle després de la Segona Guerra Mundial.

Executiva Nacional Solidaritat Catalana per la Independència

Publicacions relacionades: Jacint Casadevall, regidor pel Referèndum Jacint Casadevall a l'AECAT a Osona