Actualitat  

Reflexions al voltant de la realitat política en temps de confinament

20-04-2020

Vull transmetre una calorosa abraçada en temps de confinaments, en especial, pels que hagueu patit la malaltia o la mort d’algun ésser estimat. També són temps de dificultats econòmiques per a moltes persones, empreses, professionals. Us animem a no defallir.

Aquests dies de dificultats, també ens estan demostrant la grandesa de moltes persones que, en el dia a dia, aporten la seva professionalitat, temps lliure o diners a fer el bé comú. Moltes gràcies, en especial, a tots els professionals sanitaris, de protecció civil, dels mercats, supermercats i treballadors de serveis essencials. A tothom qui ha pogut aportar el seu granet de sorra per fer que aquests moments siguin menys amargs.

Des de Solidaritat, volem enviar-vos algunes reflexions al voltant de la realitat política per tal que puguem tenir-les en compte d’ara endavant.

Més que mai, constatem que Espanya és ineficaç i ineficient. La nefasta gestió de la crisi sanitària, menystenint-la al principi, i reaccionant tard després, ha empitjorat les conseqüències personals i econòmiques.

Per segona vegada en dos anys, el Gobierno espanyol s’ha sentit autoritzar per amenaçar el President de la Generalitat, menystenir-lo públicament i arrabassar-li competències sense que aquest Govern de la Generalitat oposi cap mena de resistència real, més enllà de la mera retòrica processista. No tenim cap mena de dubte que el model de gestió que volia seguir el Govern català volia basar-se en indicadors de rigor científic, mèdic i d’impacte econòmic. Ara bé, cal posar en evidència que anys i anys de retallades en Sanitat, serveis socials..., han tingut un impacte en la capacitat de reacció. Ens han aplicat un nou 155 i no hem sabut respondre sobiranament.

Les retallades, com tothom sap, no només són responsabilitat d’Espanya. Sobretot és responsabilitat dels Governs de la Generalitat que han impulsat mesures de retallades i no han combatut  l’espoli fiscal.

Sabeu que Solidaritat vam promoure l’”Espanya ens Roba”, una forma d’evidenciar que no era sostenible per un territori, una Nació com Catalunya, la pèrdua del 10% del seu PIB any rere any. Pensem que les projeccions econòmiques xifren la pèrdua del PIB com a conseqüència de la crisi del COVID, en un 10%. Aquest mateix 10% del PIB és el que Catalunya perd cada any pel fet de pertànyer a Espanya. Pertànyer a Espanya és patir una crisi cada any.

En aquest context, Solidaritat lamentem més encara, que l’octubre de 2017 el Govern de la Generalitat decidís no implementar la República de Catalunya. Segons Marta Rovira, havien d’evitar morts al carrer. La dependència política de Catalunya amb el Reino d’Espanya, i la gestió del COVID, també han ocasionat pèrdua de vides humanes.

Proposem que, de manera immediata, les forces polítiques que desitgin tirar endavant la implementació de la República catalana, efectiva, no retòrica,  uneixin forces per presentar-se a unes properes eleccions i escullin les seves llistes en unes primàries obertes a la ciutadania. Les forces polítiques actuals ja han demostrat que són incapaces de tirar endavant l’acció independentista i cal reformular-ho tot, de nou. Solidaritat oferim el nostre full de ruta com a punt de partida.

Visca Catalunya Lliure

Roger San Millán i Novau
Secretari General de Solidaritat Catalana per la Independència

Publicacions relacionades: Nova Executiva Nacional i ponència política sorgida del IV Congrés Nacional Política transversal per al poble, el principal Política de proximitat per a una política de veritat Entrevista a l'Uriel Bertran a «El Temps» Reflexions d'una jubilada del Maresme